Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Латвійський досвід на допомогу об’єднаним громадам Чернігівщини

Латвійський досвід на допомогу об’єднаним громадам Чернігівщини

25 листопада перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук зустрівся з членами експертної групи Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвійської Республіки.

Сторони обговорили проблемні питання реформування місцевого самоврядування, зокрема, наповнення бюджетів територіальних громад, розвиток інфраструктури, охорони здоров'я, освіти та соціальної сфери на об'єднаних територіях.

Валентин Мельничук акцентував увагу на необхідності передачі більшості владних повноважень на місця, адже завдяки самостійності територіальних громад можна вирішити багато нагальних проблем місцевого населення.

Директор Департаменту самоврядування і виконуючий обов'язки Департаменту громадських послуг (VARAM) Айварс Драудиньш висловив сподівання, що співробітництво між Чернігівською областю і Латвійською Республікою і надалі розвиватиметься та принесе позитивні результати в проведенні адмінреформи.

Цього ж дня в обласній раді відбувся круглий стіл на тему: «Об'єднання територіальних громад Чернігівської області. Практична допомога Латвії у процесі реалізації адміністративно-територіальної реформи».

У заході взяли участь члени Латвійської делегації Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвійської Республіки – директор Департаменту самоуправління і виконуючий обов'язки Департаменту громадських послуг (VARAM) Айварс Драудиньш, його заступник Арнис Шултс, старший експерт відділу розвитку системи самоврядування Департаменту самоврядування Ліга Звілна-Карлсоне, керівник відділу методики і нагляду самоврядування Департаменту самоврядування Людмила Іванова, експерт громадської організації «Зелений рух Латвії» Арис Адлерс, директор КП обласної ради «Консалтинговий центр «Сіверщина» Наталія Каменська, директор «Офісу реформ» Чернігівської області Ярослав Жиденко, депутат обласної ради Надія Міклухо-Маклай, керівники об'єднаних Вертіївської, Макіївської, Деснянської та Парафіївської територіальних громад – Ігор Мороз, Петро Баклан, Юрій Осташевський та Валентина Карпенко, а також в.о. сільських, селищних старост, які входять до складу цих громад.

Мета круглого столу - обговорення практичних напрацювань щодо впровадження проекту «Про співпрацю з Чернігівською областю України в реалізації адміністративно-територіальної реформи», який був розроблений та запропонований Міністерством захисту навколишнього середовища Латвійської Республіки у співпраці з «Зеленим рухом Латвії».

Латвійські експерти розповіли про досвід впровадження адміністративно-територіальної реформи, окремо зупинилися на прийнятті нормативно-правових документів та їх співвідношенні до європейського законодавства, розробці та наданні методичної допомоги територіальним громадам в процесі реалізації адмінреформи.

В свою чергу, керівників територіальних громад Чернігівщини цікавили відповіді на запитання щодо наповнення місцевих бюджетів, здійснення контролю за сплату податків, розбудови інфраструктури, освіти та з багатьох інших актуальних проблем, вирішення яких важливе для добробуту населення.
Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company