Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв голодоморів. Оновлено

На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв голодоморів. Оновлено

28 листопада голова обласної ради Ігор Вдовенко разом із своїм першим заступником Валентином Мельничуком взяли участь у меморіальному заході до Дня пам'яті жертв голодоморів, що відбувся у селі Іванівка Чернігівського району біля пам'ятного хреста жертвам геноциду.

Вшанувати жертв трагедії прибули перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, представники виконавчої і представницької влади області і району, жителі місцевої громади.

Учасники заходу в знак пам'яті про мільйони українців, які загинули мученицькою смертю від голоду, та в пам'ять про українські села і хутори, які щезли з лиця землі після цієї страшної трагедії XX століття, поклали квіти до пам'ятного знаку.

Заупокійну літію відправив настоятель Свято-Покровської церкви села Іванівка отець Георгій.

Ігор Вдовенко, звертаючись до гостей і жителів села, зазначив, що Голодомор - це найстрашніша трагедія українського народу. Мільйони людей були замучені голодом, приречені на смерть. Чернігівщина, як і більшість областей України, на превеликий жаль, зазнала колосальних втрат від геноциду. Усі лихоліття тих часів відчули на собі і жителі Іванівки. Сільчани піддавалися виснажливим тортурам, голодом, село було позначено «чорною дошкою». Це передбачало блокаду населеного пункту, що призвело до загибелі десятків односельчан.

Керівник закликав усіх присутніх пам'ятати про цю національну трагедію і про цінність людського життя.

Цього ж дня керівники області взяли участь у мітингу-реквіємі, приуроченому Дню пам'яті жертв голодоморів, що відбувся у Чернігові біля П'ятницької церкви.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман.

Учасники заходу запалили свічки у пам'ять про жертв геноциду та вшанували їх у загальнонаціональній хвилині мовчання.

Після мітингу-реквієму відбулася Хресна хода до Катерининської церкви.

Пізніше в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм пройшов вечір-реквієм академічного камерного хору імені Д. Бортнянського.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Фото Віктора Кошмала

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company