Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»На Чернігівщині відкрили пам’ятник літературознавцю, етнографу і фольклористу Василю Горленку

На Чернігівщині відкрили пам’ятник літературознавцю, етнографу і фольклористу Василю Горленку

Сьогодні у селі Українське Талалаївської територіальної громади відбулась знакова подія – відкриття пам’ятника уродженцю Талалаївщини, знаному етнографу і фольклористу, театральному і літературному критику, мистецтвознавцю і перекладачу, журналісту і блискучому стилісту, щирому  патріоту України Василю Горленку.

Наш земляк навчався у Ніжинській гімназії та ліцеї князя Безбородька, після чого здобував освіту в Сорбонському університеті в Парижі. За роки свого життєвого шляху Василь Горленко зробив вагомий внесок у розвиток матеріальної та духовної культури як свого рідного краю, так і України.

Василь Горленко залишив по собі потужну творчу і наукову спадщину, адже був одним із найкращих українських етнографів і талановитих критиків художньої літератури, який чудово знав український театр, європейське та українське мистецтво, володів дивовижними знаннями з української старовини та історії різних епох, був одним з перших шевченкознавців.

Автором культурно–просвітницького проєкту став історик, журналіст і науковець Інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка Іван Забіяка, який багато років працює над тим, аби відновити історичну справедливість і повернути із забуття згадку про видатного уродження Талалаївщини та його досягнення.

Відкриття пам’ятника відбулось за участі заступника голови обласної ради Дмитра Блауша, Талалаївського селищного голови Юрія Величка, представників місцевої влади та громадськості.

Звертаючись до присутніх, Дмитро Блауш подякував усім, хто доклав зусиль і фінансово підтримав ідею встановлення пам’ятника Василю Горленку, хто шанує своє минуле, історію, культуру та тих людей, які їх творили заради прийдешніх поколінь українців.

 
Відділ інформаційного забезпечення
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company