Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Роль аграрного бізнесу у розвитку соціальної інфраструктури сільських територій: досвід і практика

Роль аграрного бізнесу у розвитку соціальної інфраструктури сільських територій: досвід і практика

Визначальну роль у вирішенні нагальних проблем села повинен відігравати, насамперед, і аграрний бізнес.

На цьому неодноразово наголошував голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Особливої актуальності ця тема набуває в контексті реалізації в регіоні завдання Президента України Віктора Януковича щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів (реформи місцевого самоврядування).

18 липня на базі двох підприємств – фермерського господарства «Бутенко» Менського району та СТОВ «Віра» Городнянського району –керівник області провів практичну частину розширеного засідання Колегії облдержадміністрації з питання «Роль аграрного бізнесу у розвитку соціальної інфраструктури сільських територій», учасники якої мали змогу побачити роль агробізнесу у розбудові соціальної інфраструктури села.

За словами Володимира Хоменка, саме ці господарства є прикладом дієвої та результативної співпраці між владою та соціально відповідальним бізнесом.

У заході також взяли участь голова обласної ради Анатолій Мельник та народний депутат України Владислав Атрошенко.

Фермерське господарство «Бутенко» – сучасна і передова аграрна фірма, з перспективами та серйозними досягненнями у сфері картоплярства, планами розвитку тваринницької галузі.

Господарство стрімко розвивається, успішно функціонує та розширює свою господарську діяльність, в першу чергу, завдяки амбітному, цілеспрямованому керівнику – Олексію Бутенку, який зарекомендував себе не лише талановитим організатором, а і дбайливим господарником.

Олексій Іванович має відзнаку «Срібне серце» в номінації «Благодійник року», Подяку міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка «За багаторічну сумлінну працю та високі показники діяльнос¬ті». У 2010 році ФГ „Бутенко" було визнане кращим господарством у галузі рослинництва в Чернігівській області.

Керівник господарства постійно слідкує за новітніми тенденціями та технологіями в сільськогосподарський галузі, своєчасно впроваджуючи їх у своїй діяльності, відвідує багато агрономічних виставок та форумів не лише в межах країни, а і за кордоном. Господарство займається сортооновленням та виведенням високопродуктивного насінневого матеріалу, регулярно експериментує з вирощуванням нових, не характерних для району, видів сільськогосподарських культур.

Дбає він і про розвиток рідного села.

Займається насінництвом та сортооновленням картоплі. На дослідних ділянках проходять випробування оригінальні та елітні сорти вітчизняної та зарубіжної селекції по 43 –х сортах.

За кошти господарства проведено 6,4 км газопроводу, здійснено ремонт доріг до села, реконструйовано дитячий садок та виділено кошти для ремонту місцевої церкви. Систематично надається допомога місцевій школі, дитячому садочку, пожежній частині. Проведено очищення берегів сільської річки та ліквідовано стихійні сміттєзвалища в селі.

Учасники засідання оглянули виробничі приміщення господарства (зерновий тік, картоплесховище, зерносховище), ознайомилися із системою вирощування огірків на крапельному зрошуванні, збиранням озимої пшениці комбайнами виробників різних країн...

Практична частина засідання Колегії облдержадміністрації продовжилася на базі СТОВ «Віра» с. Вихвостів Городнянського району.

Господарство, яке очолює Микола Кондренко, спеціалізується на вирощуванні зернових культур, у тваринництві пріоритети – молочно-м'ясне скотарство.

В господарстві працює 328 працівників, площа орендованих земель становить 5248 га. Асортимент продукції – зернові, молоко, м'ясо ВРХ, борошно.

Значна увага також приділяється розвитку соціальної сфери та інфраструктури села.
За рахунок коштів підприємства побудовано 2 церкви, підвідний газогін до села довжиною 14 км. На пільгових умовах забезпечено працівників підприємства житлом. За рахунок підприємства працівники забезпечуються 3-х разовим харчуванням. Здійснюється допомога продуктами харчування для 120-ти учнів місцевої школи та 50-ти вихованців дитячого садка. Навчальним закладам придбано меблі, спортивне і канцелярське приладдя, а місцевій церкві – необхідний для діяльності церковний інвентар.

Підбиваючи підсумки перебування у ФГ «Бутенко» та СТОВ «Віра», очільник області назвав систему господарювання їх керівників гарним прикладом для наслідування для інших районів.

«Керівники цих підприємств – прості люди, але вони з душею ставляться до господарства, до своїх працівників та людей, які живуть у селі. Саме поєднання роботи влади та соціально відповідального бізнесу дозволить нам вирішити нагальні проблеми та втілити у життя нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича», - підкреслив Володимир Хоменко.

Цього ж дня керівники відвідали дитячі садки у с. Дягова Менського району та у с. Вихвостів Городнянського району.

За словами Володимира Хоменка, дошкільна освіта є найпершою освітньою ланкою і до школи дитина має йти з певним рівнем підготовки. Звертаючись до голів районних державних адміністрацій та районних рад, голова облдержадміністрації підкреслив: завдання влади на місцях – збереження мережі існуючих дитячих садків та відновлення роботи тих, що за певних причин не працюють.

Садочки «Веселка» та «Ялинка», якими опікуються керівники ФГ «Бутенко» та СТОВ «Віра» – приклад успішної співпраці влади та бізнесу – мають багато спільного: чисті, охайні, сучасно облаштовані і діти там доглянуті та веселі.

А це, зауважив голова облдержадміністрації, говорить лише про одне: керівник дбає про найменших жителів села, створює для них гідні умови для отримання найпершої освіти, щоб потім ця дитина внесла вклад у розвиток своєї територіальної громади, а не шукала по світу кращої долі.

Учасники засідання оглянули обидва заклади та ознайомилися з умовами перебування в них дітей. Не обійшлося і без подарунків. Садочку «Веселка» керівники області подарували музичний центр, іграшки та солодощі. А у Вихвостові дитячий садочок отримав довгоочікуваний автобус, який вирішить проблему підвозу дітей до дитячого закладу і школи, а також педагогів й інших працівників соціальної сфери села.

Це буде ще одним кроком по виконанню завдання Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів (реформування місцевого самоврядування).

Див. Фоторепортаж

За інформацією прес-служби облдержадміністрації

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company