Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»У Чернігові відзначили День українського добровольця

У Чернігові відзначили День українського добровольця

14 березня на Красній площі міста відбулися заходи з нагоди Дня українського добровольця, в яких взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко.

Як було наголошено, цю пам'ятну дату встановлено відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 січня 2017 року і відтепер вона щорічно відзначається 14 березня.

Початок весни 2014 року увійшов у новітню історію України подіями фактичної анексії Кримського півострову військами Російської федерації та проведенням на південно-східних територіях України проросійських заколотів із закликами від'єднання від України до складу сусідньої держави.

Усвідомлюючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України та бажаючи захистити незалежність, суверенітет і територіальну цілісність своєї держави, згідно рішення керівництва Самооборони Майдану добровольці прямо з Хрещатика вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Як наслідок, з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.

14 березня 2014 року більше п'яти сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області, а вже згодом, 13 квітня 2014 року, Рада національної безпеки та оборони України оголосила про проведення антитерористичної операції у східних регіонах України. Рішення було прийнято у відповідь на проросійські збройні операції на території Донецької та Луганської областей. На той час Україна фактично не мала боєздатної армії. Однак, саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося створити справжню боєздатну армію та не допустити просування ворога далі материковою Україною.

За словами ведучого, українське суспільство вдячне своїм Героям – добровольцям, всім захисникам чия висока громадянська мужність, відданість Україні та військовій присязі від нині закарбовані в нашій пам'яті навічно.

Чернігівці знають, що за час Революції Гідності та за чотири роки війни на Сході в боях за цілісність України загинуло вже більше 160 наших земляків та схиляють голови перед їх героїзмом.

Свій авторський вірш «Добровольці» зачитала мама загиблого героя Олена Белеванцева.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували всіх, хто загинув під час Революції Гідності, та при виконанні військового обов'язку під час війни на Сході України.

На знак світлої пам'яті відбувся молебень за усіх Героїв, які поклали свої життя за краще майбутнє українського народу.

Заупокійну літію за загиблими відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату настоятель Катерининської церкви м. Чернігова протоієрей Роман Кінник.

Вшановуючи мужність і патріотизм героїв-добровольців, які загинули під час виконання військового обов'язку в складі добровольчих формувань та вшановуючи пам'ять всіх жителів Чернігівщини, загиблих під час Революції Гідності, керівники області та міста, рідні і близькі полеглих воїнів, представники державних установ, релігійних та громадських організацій, добровольці, ветерани АТО, військовослужбовці поклали квіти до меморіальних стел Чернігівських героїв.

Цього ж дня в обласному академічному українському музично - драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка відбудеться церемонія вручення захисникам Вітчизни народної відзнаки «Лицарський хрест добровольця».

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company