Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Поштова реформа на Чернігівщині: соціальна напруга поки що не вщухає

Поштова реформа на Чернігівщині: соціальна напруга поки що не вщухає

І свідченням цього було сьогоднішнє розширене засідання робочої групи з вивчення та вирішення питань щодо реформування об'єктів поштового зв'язку філії Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта» на території Чернігівської області, до якого долучилися десятки активістів із багатьох територіальних громад області. Провів засідання заступник голови обласної ради Арсен Дідур разом із заступником очільника облдержадміністрації Сергієм Сергієнком.

Участь у заході також взяли директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко, керівник Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко, заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації-начальник управління розвитку промисловості, транспорту і зв'язку Сергій Меженний, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Оксана Сердюк, депутати та відповідальні працівники обласної ради, керівники окремих районних рад та об'єднаних територіальних громад (ОТГ), представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Відкриваючи сьогоднішнє засідання, Арсен Дідур, зокрема наголосив, що на попередній нараді з питань поштового реформування на Придесенні, керівництву Чернігівської філії ПАТ «Укрпошта» було дано завдання протягом двох тижнів проаналізувати всі наболілі зауваження та вжити відповідних заходів: привести всі допущені недоліки у відповідність до вже прийнятого Меморандуму між обласною владою і керівництвом «Укрпошти», припинити звільнення листонош на селі тощо. Також керівник презентував пропозиції щодо покращення реалізації проекту «Сільське відділення» на теренах області. Насамперед, із врахуванням зауважень, які надійшли з територіальних громад краю, було окреслено декілька основних вимог до ПАТ «Укрпошта», в числі яких:

- роботу пересувних поштових відділень запроваджувати лише в населених пунктах з чисельністю менше 1000 жителів (пропозиція «Укрпошти» - менше 2000 мешканців, а це може знизити кількість населених пунктів, де не працюватимуть поштові відділення, майже на 90 відсотків);

- стаціонарні поштові відділення залишити в усіх центрах ОТГ області;

- призупинити реалізацію проекту «Сільське відділення» на території прикордонних районів аналогічно відтермінуванню відключення аналогового телебачення на прикордонних територіях;

- даний проект впроваджувати поетапно, щоб кожен із етапів охоплював не більше трьох районів;

- забезпечити обов'язкове узгодження графіків роботи пересувних відділень з органами місцевого самоврядування та неухильно його дотримуватись тощо.

У свою чергу, заступник голови обласної держадміністрації Сергій Сергієнко зазначив, що влада ні в якому разі не повинна допустити погіршення ситуації із забезпеченням населення Чернігівщини послугами поштового зв'язку і задля цього не можна виходити із переговорного процесу, а робити все заради покращення життя наших громадян.

Директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, виступаючи перед учасниками засідання, на яке сьогодні прийшли десятки невдоволених поштовою реформою громадян, наголосив, що із 39 пропозицій, які надійшли із районів та ОТГ Чернігівщини, очолюваною ним установою прийнято до виконання 24, інші промовець вважає не занадто коректними.

Однак учасники засідання, в тому числі і громадськість залишилися невдоволеними сказаним. Навіть прозвучали рішучі вимоги про негайне (безпосередньо в конференц-залі обласної ради) підписання керівником ПАТ «Укрпошта» наказу про скасування згаданої реформи на теренах Придесення, адже, як роз'яснили представники окремих політичних осередків, саме попереднім відомчим наказом і нав'язується чернігівцям вже наболіла місцевим селянам реформа...

Як акцентували учасники засідання, перші результати поштового експерименту, викликали значну хвилю критики і невдоволення з боку жителів Придесення, яскраво засвідчили наскільки недосконалим та далеким від реального життя у сільській місцевості є запропонований проект і саме тому депутати обласної ради вже підготовили чергове Звернення до вищих органів державної влади щодо перегляду рішення про реалізацію проекту «Сільське відділення» на теренах Чернігівщини. До цього народних обранців спонукало відверте невдоволення жителів області тим, що поштові автомобілі попри обіцянки керівництва «Укрпошти» прибувають до населених пунктів невчасно, а друковані видання часто доставляються передплатникам із тижневим запізненням. Внаслідок неузгодженості графіку роботи мобільного поштового відділення утворюються чималі черги і не всі бажаючі встигають вчасно сплатити за спожиті комунальні послуги чи скористатись іншими поштовими сервісами. Крім того, у липні цього року виникали серйозні затримки із отриманням пенсій та інших соціальних виплат через «Укрпошту», що спричинило нарікання з боку значної кількості громадян...

Підводячи підсумки засідання, заступник голови обласної ради Арсен Дідур зазначив:

- Наші повноваження – вести діалог з «Укрпоштою» як з монополістом у сфері поштового обслуговування населення на селі. Започаткувавши цю реформу, вони не розрахували свої сили і не допрацювали даний проект з урахуванням особливостей нашої області. Тому зараз треба спільно сідати і відпрацьовувати усю територію разом, бо керівництво «Укрпошти» може звільнитися, але ж залишиться структура і залишаться люди, яких треба обслуговувати.

Владі треба підключатися, прораховувати кожне село і виходити вже з конструктивом і відпрацьованим форматом на Верховну Раду. Плюс ми пропонуємо винести за рамки реформи усі прикордонні населені пункти, щоб не залишитися там без вітчизняних засобів масової інформації.

Усім органам влади незалежно від партійної приналежності слід спільно звернутися до центральної влади, щоб компенсувати втрати «Укрпошти» на період впровадження реформи за рахунок державного бюджету, -наголосив керівник.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company