Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма зустрівся зі студентами вишів Чернігівщини

Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма зустрівся зі студентами вишів Чернігівщини

5 жовтня у Чернігівському національному технологічному університеті відбулася щорічна зустріч Президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Даниловича Кучми зі студентами закладу. У заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, викладачі, науковці.

Ректор університету Сергій Шкарлет від імені всього викладацького складу висловив щирі слова вдячності колишньому Главі держави та відзначив, що пишається тим, що вони мають такого видатного земляка. За словами очільника вишу, він пройшов значний життєвий шлях, від інженера до директора найпотужнішого в радянські часи і незалежній Україні підприємства, а згодом Президента нашої країни, як розробник, організатор і людина, яка своїм розумом формувала інтелектуальну міць держави.

У свою чергу, Леонід Кучма відзначив важливість і актуальність в освітньому процесі технологічного університету, на чолі якого талановитий вчений, менеджер і ректор. Керманич також напередодні Дня працівників освіти привітав викладачів вишу з професійним святом.

Під час свого виступу він зупинився на основних аспектах розвитку держави, зокрема, економіки, адже без цього наша країна не матиме перспектив на майбутнє.

За особливі успіхи у навчанні за підсумками літньої екзаменаційної сесії 2018 року стипендії благодійної організації «Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» отримали студенти юридичного факультету і факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації навчально-наукового інституту права і соціальних технологій, факультету електронних та інформаційних технологій навчально-наукового інституту технологій Чернігівського національного технологічного університету.

Зокрема, у Чернігівському національному технологічному університеті в 2018 році стипендіатами стали:

1. Дарія Бабич - студентка юридичного факультету Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій за спеціальністю «Право», спеціалізацією «Кримінальна юстиція (Суд. Прокуратура. Адвокатура)». Успішно поєднує навчання громадську і наукову роботу на факультеті. Систематично бере участь у різноманітних наукових та інформаційно-розважальних заходах, конкурсах та олімпіадах. Стала переможницею І конкурсу творчих та наукових робіт на теми прокурорсько-слідчої діяльності серед студентів із роботою на тему «7 кроків до покращення роботи прокуратури», проведеного за спільною ініціативою Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти і науки України, отримала нагороду від Генерального прокурора України Ю. Луценка та Міністра освіти і науки України Л. Гриневич (18 грудня 2017 року).

2. Анна Гарішина - студентка факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій, напряму підготовки «Соціальна робота». За роки навчання брала участь у багатьох проектах соціальної дії, реалізованих в Чернігові, зокрема, «Паліативна допомога дітям», «СтадіON: розфарбуємо спортивні ігри разом», «Я живий – почуй мене», «Шанс» тощо. Другий рік поспіль бере участь у Всеукраїнській акції «Серце до Серця». Торік Анна стала Головою студентської ради факультету та увійшла до складу Студентської ради університету.

3. Андрій Димерець - студент факультету електронних та інформаційних технологій Навчально-наукового інституту технологій за напрямом підготовки «Електронні пристрої та системи». Активно бере участь у різноманітних олімпіадах, зокрема, є переможцем другого туру Всеукраїнської студентської олімпіади з «Теоретичних основ електротехніки» 2018 року та переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Електроніки». Має публікації за результатами своєї наукової роботи.

4. Юлія Ленько - студентка факультету електронних та інформаційних технологій Навчально-наукового інституту технологій спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Успішно поєднує процес навчання, наукову роботу, заняття спортом та громадську діяльність. В рамках науково-дослідних робіт «Вивчення впливу вологості будівельних матеріалів на проходження радіохвиль» та «Підвищення ефективності систем неруйнівного моніторингу інженерних конструкцій та споруд» Юлія активно займається експериментальними науковими дослідженнями проходження НВЧ сигналу через різноманітні матеріали та впливу вологості на цей процес. У 2013 – 2016 рр. була членом жіночої університетської команди з волейболу, у складі якої посіла друге місце в змаганнях з волейболу серед жінок за програмою ХІІ Універсіади області студентів закладів вищої освіти.

5. Надія Шаркунова - навчається на факультеті електронних та інформаційних технологій Навчально-наукового інституту технологій за напрямом підготовки «Управління інформаційною безпекою». Значну увагу приділяє практичному освоєнню сучасних комп'ютерних технологій та систем захисту інформації. Займається науковою роботою, бере участь у всеукраїнських конференціях, круглих столах, семінарах; стала учасницею Форуму «Жіноче лідерство в STEM у м. Чернігів» 28 червня 2018 року.

Разом з тим, студенти поспілкувалися з Президентом України (1994-2005 рр.), задаючи актуальні запитання стосовно можливостей настання добробуту в країні, її соціально-економічного становища, міжнародних відносин України, подальшої долі окупованих територій.

Цього ж дня Леонід Кучма відвідав Комунальний вищий навчальний заклад «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради, де поспілкувався з викладачами і студентами та передав їм сертифікат на фортепіано всесвітньо відомого виробника Steinway&Sons.

Окрім того, другий Президент України вручив стипендії студентам Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. Цьогорічними стипендіатами стали:

1. Юлія Ракоїд - опановує спеціальність «Середня освіта (Біологія)». Активно займається науковою роботою в галузі експериментальної ботаніки. В 2017-2018 н.р. брала участь у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за галуззю знань «Біологія». Робота студентки «Порівняльна дія синтетичних регуляторів росту на асиміляційні процеси озимої пшениці сорту Ювівата» отримала ІІІ місце. Юлія бере активну участь у громадському житті факультету.

2. Ольга Моціяка - магістрант історико-юридичного факультету спеціальності «Історія та археологія». Активна учасниця студентського життя факультету, зокрема, є членом збірної факультету із гри в «Що? Де? Коли?». Досягла значних успіхів у навчально-науковій діяльності. Неодноразово нагороджувалась почесними грамотами за успіхи в навчанні. За минулу екзаменаційно-залікову сесію має середній бал «5.0».

3. Наталія Івахно - навчається в магістратурі за спеціальністю «Середня освіта. Українська мова і література (англійська мова)». Відмінниця навчання. Має глибокі й міцні знання з філології. Плідно працює в галузі наукових досліджень. Наталя виявляє активність у громадській та суспільній діяльності.

4. Марія Топоріна - студентка 4 курсу Навчально-наукового інституту точних наук і економіки. Займається науково-дослідницькою роботою, брала участь у роботі ХІІ Всеукраїнської студентської наукової конференції «Сучасні проблеми фізико-математичних наук та методики їх викладання» (Ніжин, 27-29 квітня 2017р). Увійшла доуніверситетської команди та наполегливо готується до наступногоетапу олімпіади.

5. Влада Мамич - навчається за напрямом підготовки «Соціальна педагогіка». Є переможцем II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму підготовки "Соціальна педагогіка". Брала участь у II Міжнародній науково-практичній конференції «Студентський науковий вимір соціально-педагогічних проблем сьогодення» (26 квітня 2018 р., Ніжин), за результатами якої опублікувала тези "Інтерактивні форми соціального навчання з неповнолітніми, які мають проблеми з законом". Займається волонтерською діяльністю, брала участь в організації та проведенні різноманітних акцій, заходів, концертів, зокрема, у проведенні міської акції "Єднання" до Великодня, а також свята до Дня захисту дітей, 13-ї Всеукраїнської акції благодійного фонду «Серце до серця».

Довідково.

Десятеро студентів Чернігівщини стали іменними стипендіатами Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна», а вихованці Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької отримали сертифікат на фортепіано всесвітньо відомого виробника Steinway&Sons.

Задля того, аби заохотити молодь до опанування, насамперед, технічних спеціальностей, 2004 року Фондом «Україна» започатковано масштабну програму стипендіальної підтримки молодих вчених та винахідників. На заохочення можуть розраховувати ті юнаки і дівчата, які працюють над винаходами, дослідженнями, проектами, мають активну громадянську і життєву позиції, а також успіхи у спорті та мистецтві. В такий спосіб Фонд «Україна» робить свій внесок у розвиток інтелектуальних здібностей студентів, які є майбутнім української та світової науки і техніки.

Традиційно стипендії вручає Президент Україна (1994 - 2005 рр.) Леонід Кучма.

Нині стипендія становить 15 тисяч гривень, її власники можуть розпоряджатися нею на власний розсуд. Цього року заохочення вже отримали студенти Дніпра та Києва, слідом за Черніговщиною їх матиме і молодь з Харкова. Хто саме здобуде стипендію - визначають професорсько-викладацькі склади вишів.

Окрема увага - юним митцям. Такий подарунок - складова великої програми Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна», започаткованої 2013 року. Для юних українських музикантів та вокалістів закуплено 75 фортепіано Essex/ Steinway&Sons. Ніжинський коледж - 56 мистецький освітній заклад, який має таке заохочення завдяки талантам своїх вихованців.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
За інформаціює Президентського Фонду Леоніда Кучми "Україна"
Фото з Ніжина Валерія Кичка та Тетяни Марченко

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company