Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення відзначив своє 30-річчя

Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення відзначив своє 30-річчя

23 квітня відбулися урочистості з нагоди 30-річчя від дня створення КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення».

В урочистому зібранні взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Петро Гармаш, голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун, представники Національного наукового центру радіаційної медицини Національної академії медичних наук України, головні лікарі обласних і міських лікувальних закладів, ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Валентин Мельничук від імені депутатського корпусу обласної ради привітав колектив лікувальної установи з 30-річчям від часу її створення. Він висловив переконання, що медичний заклад був і надалі залишатиметься головним медичним центром Чернігово-Сіверського краю з лікування та оздоровлення постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

За словами керівника, обласна рада ніколи не стояла осторонь проблем медиків та в силу своїх можливостей надає і надаватиме фінансову допомогу з їх розв'язання. Зокрема, щорічно виділяються кошти з обласного бюджету, а також депутатського фонду обласної ради, в тому числі, і на безкоштовне обстеження людей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З нагоди ювілею медичного закладу Валентин Мельничук побажав усім присутнім медпрацівникам і пацієнтам міцного здоров'я, миру, добра і благополуччя.

За сумлінну працю і високий професіоналізм, значний внесок в оздоровлення населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи та з нагоди 30-річчя створення лікувального закладу почесні відзнаками обласної ради нагороджено головного лікаря Галину Синявську і колектив центру радіаційного захисту та оздоровлення населення.

Разом з тим, «ювіляри» отримали й почесні відзнаки управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації, обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та цінні подарунки.

Галина Синявська, звертаючись до присутніх, відмітила, що Чернігівщина входить до тих регіонів України, які найбільше зазнали радіаційного впливу. Вона посідає п'яте місце за чисельністю постраждалого населення серед Київської, Рівненської, Житомирської, Волинської областей.

На сьогодні Чернігівщина налічує близько 70 тисяч постраждалого населення, на диспансерному обліку перебуває близько 66 тисяч осіб, серед них більше 7 тис. - ліквідатори та більше 8 тис. – діти.

Після урочистої частини відбулася науково-практична конференція на тему: «Сучасний підхід у наданні медичної допомоги постраждалому населенню та учасникам АТО/ООС на шляху реформування галузі охорони здоров'я».

Довідково. Заклад започаткував свою історію в 1989 році, коли наказом відділу охорони здоров'я облвиконкому від 7 серпня 1989 р. у м. Чернігові був створений обласний діагностичний центр. Спочатку в центрі була відкрита лабораторія клінічної діагностики, а у 1991 році - ендоскопічне відділення та централізована імунологічна лабораторія. Штатна чисельність медичного персоналу складала 12 лікарів та 18 середніх медпрацівників. Головним лікарем центру був Пуськов Михайло Іванович.

У 1992 році у новозбудованому другому корпусі було відкрито потужне відділення променевої діагностики, оснащене сучасною апаратурою.

У 1994 році заклад було реорганізовано в Чернігівський обласний центр (спеціалізований диспансер) радіаційного захисту населення з медичного забезпечення осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Після введення в експлуатацію третього корпусу у 1995 році були відкриті диспансерні (поліклінічні) відділення для дорослих і дітей, а також стаціонарні відділення (психоневрологічне та дитяче) на 120 ліжок. Тоді ж із обласної дитячої лікарні до Центру була переведена обласна медико-генетична консультація.

У 2001 році на підставі розпорядження голови облдержадміністрації та відповідного рішення сесії облради на базі ліквідованих ОІД(СД)РЗН та обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру був створений Чернігівський ОЦРЗОН. Він почав функціонувати з 19 жовтня 2001 року.

У Центрі нині функціонують: диспансерне відділення для постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, стаціонарне відділення спортивної медицини, відділення променевої, ендоскопічної діагностики, лабораторія клінічної діагностики та інші лікувальні структурні підрозділи.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company