Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Публікації»Децентралізація, земля та комунальна власність

Децентралізація, земля та комунальна власність

На загальних зборах місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини» було розглянуто актуальні питання децентралізації та реформи місцевого самоврядування, зміни у нормативно-правовій базі; обговорювалися земельні питання; зокрема, йшла мова про розпорядження об'єктами комунальної власності, діяльність комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Чернігівоблагроліс» і його дочірніх підприємств.

Відкрив засідання голова обласної ради Ігор Вдовенко. Далі слово взяв голова облдержадміністрації Валерій Куліч, який нагадав, що наступний рік є кінцевим для процесу об'єднання територіальних громад.

Валерій Петрович розповів, що на фонд регіонального розвитку було виділено 3 млрд. грн., а наступного року виділять до 8 млрд. грн. та окремо створять фонд енергоефективності (4 млрд. грн.). «Тобто маємо колосальне збільшення фондів для Чернігівщини, але при цьому ми страждаємо від неякісних проектів регіонального розвитку», - зауважив він.

— Важливим питанням є шлях об'єднання територіальних громад, у чому ми повинні активніше працювати: в області має залишитися 6 повітів.

Крім цього, виявлено великі зловживання та близько 60 мільйонів гривень украдено в системі «Чернігівоблагроліс». І сьогодні буде жорстка вертикаль управління та контролю в цій системі - районні лісгоспи позбудуться права самостійно вирішувати — «кому, що і за скільки продавати», - зазначив губернатор.

Голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, керівник виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко повела мову про децентралізацію.

- Ми активно включилися у процес добровільного об'єднання територіальних громад і вже створили їх 5, а поточного року маємо 11 призначених виборів в об'єднаних територіальних громадах. Переваги об'єднання всі знають і бачать, а тим районам, які хочуть відтягнути ці процеси й пересидіти, скажу: нічого не вийде. Ми повинні вчитися створювати громади за зразком європейських країн, досвід яких активно перейняли наші західні регіони. Існують європейські гранти на розвиток громад, тому необхідно створювати проекти регіонального розвитку, яких у нас мало. На 50 мільйонів доларів уже виграно грант у проекті «Добре». Кошти буде залучено в 75 територіальних громад семи областей України, куди наша ще не потрапила. Вже є і новий проект на інші 15 областей, тому необхідно якісно співпрацювати. Я глибоко переконана: наша країна відродиться лише тоді, коли відродиться наше село.

Начальник управління комунального майна обласної ради Андрій Бунін говорив про нагальну потребу створення сервісно-контрольної служби із забезпечення питань оренди, приватизації, управління і контролю за комунальними підприємствами:

— Що стосується приватизації - необхідно визначитися з реальною справедливою вартістю комунальних об'єктів. Про оренду скажу, що ми хочемо акцентуватися не лише на продажі об'єктів, а й на зниженні ставки оренди.

Наш контроль оперативно-господарської діяльності буде не в диктуванні цін, об'єктів та суб'єктів продажу, а в контролі, перевірці й рекомендаціях. Плануватимемо роботу і перевірятимемо виконання.

В «Облагролісі» відбулася зміна керівництва, і нове запропонувало зміну статуту з метою оптимізації управління. Раніше у статутах ні облагролісу, ні дочірніх підприємств не існувало взагалі положення про ревізійну комісію, отже, нікому було проводити контроль. Нині після перевірок знайдено великі порушення. Будемо поступово піднімати ефективність нашого господарювання.

Про земельні питання звітував начальник головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Олександр Колотілін:

— Нині актуальні питання оренди ділянок меліорованих земель; передачі на користь громад земельних ділянок із померлими власниками за відсутності спадкоємця; мораторію на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення до 2018 року. Завершується робота з розробки онлайн-платформи з електронних земельних торгів. Протягом року нашим управлінням підготовлено до продажу 175 земельних ділянок, по 148 вже проведені аукціони, для 64 ділянок аукціони оголошено. Вже передано 4000 гектарів землі, до місцевих бюджетів надійшло 6 мільйонів гривень, найменший відсоток орендної плати — 8%. Проведення земельних торгів забезпечують Державне підприємство «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» і приватна організація «Деснаексперт».

Після палких дебатів останнім було вирішено питання про затвердження нової редакції Статуту місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини». За нову редакцію Статуту присутні проголосували одноголосно.



Ігор ГІЛЬОВ

«Деснянська правда» №42 (28552) від 20 жовтня 2016р.

 

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company