Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Наша діяльність»Новини»Чернігівщина долучається до проведення Європейського тижня місцевої демократії

Чернігівщина долучається до проведення Європейського тижня місцевої демократії

Офіційний старт Європейського тижня місцевої демократії відбувся 15 жовтня 2007 року на 15-й сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м. Валенсія, Іспанія).

Щорічне проведення в Україні заходів Європейського тижня місцевої демократії введено Указом Президента України «Про Європейський тиждень місцевої демократії» від 27 вересня 2007 року №922/2007.

Європейський тиждень місцевої демократії є щорічною європейською подією, що включає одночасно національні і місцеві заходи, які проводяться місцевими органами влади всіх держав-членів Ради Європи для поширення інформації про місцеву демократію і сприяння ідеї демократичної участі на місцевому рівні.

Основними цілями проведення Європейського тижня місцевої демократії є:

• підвищення рівня обізнаності громадян Європи стосовно діяльності місцевих органів виконавчої влади та можливості брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні;

• заохочення членів муніципальних рад та державних службовців до участі у демократичному процесі на місцевому рівні з метою запровадження стандартів публічної етики як основи відносин з громадянами;

• розвиток місцевої демократії як компоненту становлення демократичної Європи та інформування громадськості про роль Ради Європи у цьому процесі.

Головною метою Тижня є активізація процесів розповсюдження інформації щодо принципів, надбань та досягнень функціонування місцевої демократії в Україні та Європі, сприяння обізнаності населення щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та залученню громадян до прийняття управлінських рішень, надання можливостей для ознайомлення з роллю Ради Європи та інших інституцій спільної Європи в області розвитку місцевої демократії.

Відповідно до принципів демократичного розвитку забезпечення вільне отримання інформації стосовно можливостей участі громадян у суспільно-політичному житті їх міст та регіонів є головною передумовою здійснення ефективного та дієвого управління на місцях. Розповсюдження інформації про діяльність місцевих органів влади, ознайомлення громадян з основними принципами їх роботи, привернення уваги населення селищ, міст та регіонів до того, що їхня участь у місцевих справах є найважливішим чинником життєздатності демократії. Поширення інформації про різні форми та можливості участі в прийнятті рішень на місцевому рівні активно сприяє підвищенню активності населення у соціальному, культурному, економічному та політичному житті.

Одним з ключових документів, який визначає права та обов’язки органів місцевого самоврядування, є Європейська Хартія місцевого самоврядування, яка була прийнята під егідою Конгресу Місцевих та Регіональних Влад Європи та була відкрита для підписання державами-членами Ради Європи 15 жовтня 1985 року. Хартія визначає основні принципи та механізми дії самоврядних органів влади у державах-членах Ради Європи. Децентралізація влади, застосування принципу субсидіарності (вирішення конкретних проблем на найближчому до повсякденних потреб людей щаблі влади) є головною ідеєю хартії. Вищі адміністративні органи повинні вирішувати конкретні проблеми лише у випадку, якщо їх вирішення силами місцевих адміністрацій є неефективним або неможливим. Документ фіксує політичні та економічні права місцевого самоврядування, його незалежність від центральної влади. Принципи Хартії застосовуються до всіх видів органів місцевого самоврядування.

З нагоди Європейського тижня місцевої демократії у місті Чернігові пройде ряд заходів. Зокрема, 11 жовтня об 11:00 годині у залі засідань № 2 обласної державної адміністрації (вул. Шевченка, 7) відбудеться засідання прес-клубу «Ділове слово», присвячене презентації книжки та телефільму «Українські голови в Баварії». Йдеться про інформаційно-освітній візит міських та селищних голів із Чернігівської області до невеликого міста Кемптен (Німеччина). У брошурі та відео висвітлюється організація низки ключових напрямів діяльності органів місцевого самоврядування: благоустрою, будівництва, збереження та використання історико-культурної спадщини.

12 жовтня о 15:00 годині на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка (просп. Миру, 41) відбудеться засідання круглого столу «Взаємодія місцевої влади, територіальної громади, інституцій громадянського суспільства для зміцнення демократії» за участю представників влади, місцевого самоврядування та громадських об’єднань з обговореннями питання щодо залучення громадян, особливо молоді до участі у подіях суспільного життя міста та країни.

На даний час в Україні триває складний процес децентралізації влади, яка є одним з голових умов розвитку місцевого самоврядування. Відбуваються зміни і на Чернігівщині.

Відповідно до чинного законодавства на території області у 2015 році процес об’єднання пройшли 19 місцевих рад (57 населених пунктів), утворивши 5 об’єднаних громад — Макіївську (Носівський район), Вертіїівську (Ніжинський район), Парафіївську (Ічнянський район), Кіптівську та Деснянську (Козелецький район).

У цьому році розпорядженнями голови облдержадміністрації затверджені висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних громад, якими передбачено утворення 14 об’єднаних територіальних громад (Остерської, Батуринської, Лосинівської, Гончарівської, Мринської, Михайло-Коцюбинської, Коропської, Іванівської, Холминської, Носівської, Сновської, Корюківської, Комарівської, Козелецької).

В 11 новостворених ОТГ області Центральною виборчою комісією вже призначено перші місцеві вибори (на 11 та 18 грудня цього року).


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company