Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Нормативні документи»Рішення»7 скликання»15 сесія 7 скликання. 4 жовтня 2018 року, 19 грудня 2018 року»Про Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України П.О.Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу України у частині скасування земельного податку за лісові землі

Про Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України П.О.Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу України у частині скасування земельного податку за лісові землі

gerb
Україна
ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ
(п'ятнадцята сесія сьомого скликання)

 

19 грудня 2018 року                                                                                                                                  № 62-15/VII
м.Чернігів

 

Про Звернення Чернігівської обласної ради
до Президента України П.О.Порошенка,
Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України
щодо внесення змін до Податкового кодексу України
у частині скасування земельного податку за лісові землі

 

З метою захисту прав та інтересів територіальних громад, трудових колективів лісогосподарських та деревообробних підприємств області, керуючись частиною 2 статті  43 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», обласна рада вирішила:

1.Звернутися до Президента України П.О.Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу України у частині скасування земельного податку за лісові землі (Звернення додається).

2.Направити рішення та Звернення обласної ради до Президента України П.О.Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

 

Голова обласної ради                                                                       І.С.Вдовенко

 

ЗВЕРНЕННЯ
до Президента України П.О.Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України
щодо внесення змін до Податкового кодексу України у частині скасування земельного податку за лісові землі

Ми, депутати Чернігівської обласної ради вкрай стурбовані ситуацією, що склалася у лісовій галузі України. Площа земель лісового фонду області є третьою за величиною в нашій державі та складає 740 тисяч гектарів, із яких 660 тис. га вкриті лісом. А це 7 % загальнодержавного лісового фонду та 21 % території Чернігівщини.

15 серпня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», яким, серед іншого, внесена поправка, що передбачає земельний податок на всі лісові землі України.

Зміни було внесено до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України. При застосуванні нових норм, окрім рентної плати, передбачається ще один податок на всі лісові землі. Це фактично подвійне оподаткування.

На думку лісівників, деревообробників, науковців та громадськості, такої системи оподаткування, яка передбачена даною поправкою (до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України), з урахуванням решти податків, що вже сплачуються, немає ні в ЄС, ні в інших розвинених країнах світу.

Введення нового земельного податку на всі лісові землі призведе до необхідності оподаткування земель, на яких розташовані об’єкти природно-заповідного фонду, зруби, прогалини, молоді лісові культури, з яких лісові господарства не тільки не отримують прибутку, а й витрачають власні кошти на проведення лісогосподарських робіт.

Після прийняття на сесіях місцевих громад рішень щодо ставки нового податку, який може становити: за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки лісових земель, та – до 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, у випадку відсутності проведення нормативної грошової оцінки лісових земель. Додатково на 1193,66 грн за кожен гектар може збільшиться оподаткування для лісгоспів за лісові землі, якщо не проведена нормативна грошова оцінка лісових земель, а за всі землі лісового фонду сума сягатиме до 845 млн грн.

За розрахунками, в 2018 році податкове навантаження становитиме майже 60% від доходів підприємств та прогнозовано - близько 90% в 2019 році. І навіть при ставці податку у розмірі 0,3 відсотків більшість державних та комунальних лісогосподарських підприємств області стануть збитковими і не матимуть можливості сплатити новий податок, а отже і громади не отримають кошти на розвиток.

На думку депутатів обласної ради, додаткове оподаткування, що застосовується із моменту опублікування, не відповідає потребам лісогосподарського комплексу області та України, в цілому призведе до припинення діяльності на даний час рентабельних державних та комунальних лісгоспів.

Зазначені зміни спричинять збільшення рівня собівартості продукції лісового господарства та підвищення цін, що негативно вплине на роботу деревообробників області і поставить під загрозу їх існування. Тисячі працівників лісогосподарських та деревообробних підприємств можуть втратити роботу, через зупинку підприємств скоротяться надходження до місцевих та державного бюджетів, підвищиться ціна на дрова для опалення домогосподарств та приміщень населення, соціальної сфери. Адже ціна продукції для кінцевого споживача збільшиться мінімум в 1,5-2 рази, що негативно буде сприйнято в суспільстві і призведе до зростання соціальної напруги.

Водночас хочемо звернути увагу на лісові землі, в межах територій об’єктів природно-заповідного фонду: ландшафтні парки, заказники, заповідники, інші природоохоронні об’єкти, в яких господарська діяльність обмежена або взагалі не проводиться. Так, в області платниками земельного податку за земельні лісові ділянки, які перебувають у них в постійному користуванні, стануть Ічнянський та Мезинський національні природні парки, які фінансуються із державного бюджету, а в них кошти на зазначені цілі на 2018 рік не закладені.

Депутати Чернігівської обласної ради просять невідкладно вжити заходів щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині відміни земельного податку на земельні ділянки лісогосподарського призначення, що вкриті лісом.

Сподіваємося на розуміння і підтримку.

Прийнято на п’ятнадцятій сесії
обласної ради сьомого скликання
19 грудня 2018 року

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company