Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Наша діяльність»Новини»Депутати обласної ради взяли участь у конференцїї «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я»

Депутати обласної ради взяли участь у конференцїї «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я»

25 лютого у Чернігові конференцію «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я» провів Північний міжрегіональний департамент Національної служби злоров'я України, який опікується роботою медичних закладів Чернігівської, Полтавської, Сумської та Харківської областей.

У конференції взяли участь депутати обласної ради Дмитро Іванов та Ірина Грозенко, очільники територіальних громад Чернігівщини та керівники медичних закладів регіону.

Відкрили захід голова обласної державної адміністрації Анна Коваленко, т.в.о.голови НСЗУ Андрій Віленський та директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

- З 1 квітня минулого року запрацювали нові правила, які змінили всю систему фінансування медичної галузі, - сказала Вікторія Мілютіна і підкреслила, що після прийняття Закону України №3614, який розподілив доходи і видатки між бюджетами районів і територіальних громад, ресурси перейшли до останніх. Тож територіальні громади стали основними суб'єктами, які будуть надавати послуги, зокрема у сфері охорони здоров'я. Районний рівень виключений із системи прямих міжбюджетних відносин і не отримуватиме базову дотацію на медицину. Усі районні лікарні й інші об'єкти, які діяли на районному рівні, повинні до 1 липня 2021 року перейти в громади. Більшу частину свого бюджету лікарні, якщо відповідають всім вимогам, отримують відповідно до договорів із НСЗУ. Тут закладено, зокрема, заробітні плати лікарів та персоналу. За новими власниками залишаються комунальні послуги та утримання лікарень, в тому числі ремонт, оновлення обладнання, розвиток закладу тощо.

Очевидно, що не кожна громада має можливість самотужки забезпечити фінансування. Тож під час конференції йшла мова про налагодження діалогу та розвиток медичних закладів за рахунок місцевих бюджетів, залучення додаткових коштів місцевого бізнесу та міжнародної технічної допомоги.

- Виграє та громада, яка покаже, що вона здатна домовитися і прийняти рішення, яке буде доцільним і ефективним для всіх мешканців громади, - продовжила Вікторія Мілютіна та рекомендувала процес передачі медичних закладів розглядати як унікальний шанс для громад врешті побудувати спроможну мережу закладів охорони здоров'я.

Промовці відмічали, що після укрупнення районів заклади охорони здоров'я змінюють власників і повноваження, які раніше були на районному рівні,а нині переходять до громад. Нові власники разом із важелями впливу та можливістю розпоряджатися ресурсами отримали також і повноваження дбати про надання якісних медичних послуг та забезпечувати розвиток охорони здоров'я у своїх регіонах.

На основних здобутках та вимогах Програми медичних гарантій 2020- 2021 акцентував увагу присутніх т.в.о. голови НСЗУ Андрій Віленський. Директорка юридичного департаменту НСЗУ Ірина Донець детально поінформувала учасників заходу про законодавчі норми укладання контрактів та порядок реалізації Програми медичних гарантій у 2021 році.

За словами виступаючих, територіальні громади, у власність яких перейшли районні лікарні та інші медичні установи, здебільшого демонструють успішні приклади управління та надання медичної допомоги громадянам. Як приклад для наслідування, коли громада взяла на свій баланс районну лікарню, модернізувала її і розвиває далі, очільник НСЗУ навів Сновськ. Тут територіальна громада взяла на баланс районну лікарню, бо хотіла вберегти її від руйнації та дати можливість мешканцям отримувати медичні послуги за місцем проживання.

Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов звернувся із запитанням стосовно проблематики укладання договорів медичних закладів з НСЗУ і виконання норми про інклюзивність та доступність людей з обмеженими фізичними можливостями до будівель медзакладів на основі правильних висновків згідно з ДБН. Виступаючий звернув увагу на те, аби НСЗУ враховувало той факт, що деяким лікарням потрібен час, щоб виправити недоліки і працювати в напрямку розумного пристосування цих будівель.

До обговорення актуальної теми трансформації системи охорони здоров'я у процесі реформування адміністративного устрою долучилися міський голова Корюківської міської територіальної громади Ратан Ахмедов, головна лікарка КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Яна Погоріла та голови територіальних громад та керівники медичних закладів Чернігівщини. Представники Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України детально зупинилися на порушених питаннях та надали роз'яснення стосовно юридичних аспектів, фінансових механізмів та алгоритму дій органів місцевого самоврядування і комунальних закладів охорони здоров'я в нових умовах.



Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю

виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company