Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Наша діяльність»Новини»Ігор Вдовенко презентував Чернігівщину на ХІ Форумі Європа – Україна

Ігор Вдовенко презентував Чернігівщину на ХІ Форумі Європа – Україна

Протягом двох днів, з 13 по 14 березня, у виставковому Конгрес-Центрі Підкарпатського воєводства в польському місті Жешуві проходив Форум Європа — Україна, який ось уже 11 років поспіль є однією з ключових конференцій Інституту східноєвропейських досліджень.

До участі у роботі форуму в якості спікера на запрошення організаторів заходу долучився і голова обласної ради Ігор Вдовенко. Окрім очільника обласного представницького органу до Жешува завітали також Сновський міський голова Олександр Медведьов та голова Менської районної ради Олександр Мисник.

Головною темою цьогорічного масштабного зібрання, яке відбулося під гаслом «Асоціація з ЄС і що далі?», стало обговорення питань модернізації та розвитку потенціалу України, а також напрямів і темпів запроваджуваних реформ.

У 2017 році почала діяти ратифікована Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Незважаючи на кризу, яку наша країна переживає протягом останніх років з огляду на війну та російську окупацію Криму і частини території українського Донбасу, можна помітити певні сигнали покращення економічної ситуації. Більш інтенсивною стала також політична і економічна співпраця Києва з країнами Заходу. Однак досить повільний темп реформ, наростаючі політичні суперечки, економічна нестабільність та загальне зубожіння стали причиною зростання рівня суспільного незадоволення. У зв’язку з цим постає актуальне питання: чи ефективно Україна використала всі ті можливості і переваги, які дає співпраця з ЄС та іншими країнами? Які подальші кроки повинен зробити Київ та його європейські партнери, щоб забезпечити сталий розвиток країни та її повноцінну інтеграцію з Заходом?

Саме на ці питання протягом двох днів дебатів та зустрічей шукали відповіді учасники форуму.

Ігор Вдовенко був доповідачем під час дискусії «Як ефективно впроваджувати політику регіонального розвитку?». До обговорення зазначеної теми долучилися також член парламенту Польщі Войчех Бучак, голова правління Перемишльської Агенції регіонального розвитку Каміл Ніклєвіч та голова комітету регіонального розвитку Підкарпатського воєводства Єва Драус, а також кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Національної академії наук України Олена Снігова, яка була модератором панельної дискусії.

Очільник обласної ради коротко презентував колегам основні аспекти соціально-економічного розвитку та інвестиційного потенціалу Чернігівщини. За словами Ігоря Вдовенка, суттєвий вплив на ситуацію в регіоні відіграє складана демографічна ситуація, що склалась в регіоні. Адже Чернігівська область є третьою за величиною в Україні після Одеської та Дніпропетровської областей, однак на її території проживає трохи більше 1 мільйона мешканців. У цьому контексті згадав керівник і про проблему існування великої кількості малокомплектних шкіл у межах Придесення, утримання яких тягне за собою суттєве навантаження на обласний та місцеві бюджети, а також потребу у забезпеченні підвозу учнів до місць навчання. Крім того, суттєві виклики стабільності і безпеці Придесення, на думку Ігоря Вдовенка, створює безпосереднє сусідство Російської Федерації, з якою Чернігівщина має 235 км державного кордону. Окремо керівник зупинився на ключових засадах діяльності обласної ради та її депутатського корпусу, спрямованої на забезпечення сталого розвитку регіону, оперативного вирішення проблемних питань області і прийняття важливих для добробуту кожного жителя Чернігівщини рішень. Згадав Ігор Вдовенко і про результати і досягнення децентралізації на теренах області.

Доволі насичена програма заходу передбачала проведення понад 30 панельних дискусій, присвячених актуальним економічним, політичним та соціальним питанням. Відбулася також низка пленарних сесій та тематичних блоків, які супроводжувалися жвавими дебатами на тему розвитку політичної та економічної співпраці між Україною та іншими європейськими країнами. Крім того, у рамках проведення Форуму відбулося більше 10 презентацій українських регіонів та досягнень окремих секторів економіки.

Перший день заходу завершився урочистим врученням нагород «Карпатська Європа спільних цінностей», яка вручається видатним особистостям або інституціям держав карпатського регіону, які своїми діями сприяли поширенню спільних європейських цінностей в Центральній та Східній Європі, а також вплинули на розвиток співпраці в регіоні. Серед володарів престижної відзнаки – український режисер, в’язень Кремля Олег Сенцов та видатний польський кінорежисер Єжи Гоффман.

Загалом у роботі Форуму взяли участь понад 500 учасників з Польщі, України, країн ЄС, сусідніх країн та США — представники урядів, політичної еліти, дипломатії, бізнесу, органів місцевого самоврядування, інституцій ЄС, міжнародних організацій, аналітичних осередків та ЗМІ.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company