Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

Головна»Наша діяльність»Новини»Верхівковий короїд – загроза хвойним та іншим лісопарковим насадженням Чернігівщини

Верхівковий короїд – загроза хвойним та іншим лісопарковим насадженням Чернігівщини

Однак і проти цього небезпечного шкідника вже є перші напрацювання, правда, поки що більш організаційні. Але ж робиться і певний поступ щодо практичного вирішення порушеної проблеми.

Про це йшла сьогодні мова на засіданні робочої групи з розробки плану заходів щодо методів запобігання та боротьби із шкідником соснових насаджень РЛП «Ялівщина», у якій взяв участь заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Відкрив та провів засідання керівник робочої групи Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, кандидатуру якого на цей громадський пост було затверджено 24 квітня 2018 року на засіданні круглого столу Чернігівської обласної ради з питань врегулювання критичної екологічної ситуації щодо ураження верхівковим короїдом соснових насаджень на території Придесення.

В ході засідання Юрій Карпенко поінформував членів робочої групи про сучасний стан порушеної екологічної проблеми та основні локалітети ураження соснових ділянок території РЛП «Ялівщина», ознайомив колег з результатами наукового обстеження зазначеної природозаповідної зони, яке було проведене на початку травня поточного року. За його ініціативи було створено картографічно-топографічний план РЛП, де визначені пошкоджені верхівковим короїдом дерева. А це, як було зазначено окремими учасниками обговорення, уже є «дорожною картою» до подальших дій.

Проект «Плану невідкладних дій щодо боротьби з верхівковим короїдом на території РЛП «Ялівщина» виклав перед колегами директор парку Володимир Свердлов. В основному цей орієнтовний напрямок роботи з вирішення наболілої проблеми стосується застосування ефективних технологічних, біотехнічних та природоохоронних заходів

Зокрема, проектом передбачено проведення таких заходів, як: закупівля та розвішування ловчих феромонних пасток для короїдів; встановлення стендів природоохоронної тематики; інформаційна та просвітницька робота із ЗМІ; очистка території від кори уражених дерев; заходи з упорядкування та благоустрою; обмеження заїзду в соснові насадження шляхом встановлення нових обмежуючих стовпчиків; біотехнічні заходи зі створення нових мурашників (вид - руда лісова мурашка) на ділянках парку з хвойними породами тощо.

І, звичайно ж, - це організація науково-дослідних робіт за станом зелених насаджень, моніторинг деревостанів соснових ділянок «Ялівщини», відновлення насаджень (висаджування дерев- крупномірів корінних порід) з розсадників лісових господарств області і таке інше.

Говорили учасники засідання і про пошуки джерел та механізмів фінансування заходів по боротьбі з верхівковим короїдом та про організацію системних заходів, спрямованих на упередження поширення короїдів в межах соснових насаджень території м.Чернігова (РЛП «Ялівщина», заповідне урочище «Святе», Подусівський ліс).

Визначилися і з тим, що для виконання вищезгаданого плану необхідно долучити якнайширше коло учасників розв'язання порушеної проблеми. Зокрема, в їх числі: адміністрація КЗ РЛП «Ялівщина», міське КП «Зеленбуд», управління ЖКГ Чернігівської міської ради, науковці Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка, представники ГО, волонтери, студентська молодь, фахівці лісового господарства і, звичайно ж, депутати обласної та Чернігівської міської ради...

В ході сьогоднішнього обговорення члени робочої групи дійшли висновку, а саме: доопрацювати вищезгаданий проект Плану невідкладних дій щодо боротьби з верхівковим короїдом на території РЛП «Ялівщина» із врахуванням зауважень учасників засідання; підготувати пропозиції до обласного та міського фондів охорони природного середовища стосовно виділення коштів на пріоритетні першочергові заходи, в тому числі на видалення аварійних дерев вздовж пішохідних стежин та шляхів, а заодно і на лісовідновлення (замінити спиляні дерева на стійкі до нападів короїдів саджанці), а також на придбання феромонних пасток для вловлювання шкідників тощо.

Чергове засідання робочої групи, як зазначив її очільник, відбудеться після доопрацювання згаданого проекту та вирішення інших озвучених активістами питань.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company