Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Наша діяльність»Новини»Глава держави обговорив із громадою Чернігівщини напрямки перспективного розвитку області

Глава держави обговорив із громадою Чернігівщини напрямки перспективного розвитку області

Цієї середи, 13 березня, Президент України Петро Порошенко із робочим візитом відвідав Придесення, де відбулося засідання Ради регіонального розвитку Чернігівської області. Захід відбувся за участю голови обласної ради Ігоря Вдовенка, голови обласної державної адміністрації Олександра Мисника, Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатів обласної ради, очільників об’єднаних територіальних громад Чернігівщини та представників громадськості, ЗМІ.

Три місяці тому на позачерговій Раді регіонального розвитку, за участю лідерів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, тривали дискусії та обговорювались шляхи того, як перетворити децентралізацію на потужний двигун економічного зростання країни. Уже сьогодні ОТГ отримали значні повноваження та ресурси, потужні державні інвестиції, спрямовані на розвиток міст і сільських територій. Вперше за десятки років у регіонах почали відновлювати дороги та освітлення вулиць, будувати і модернізувати нові школи та лікарні, відкривати сучасні ЦНАПи. Суть реформи полягає у тому, щоб центр прийняття державних рішень став ближчим до місцевих громад. Разом із тим, жителі міст, селищ і містечок мають активно долучитись до проектів розвитку своїх територій.

Саме тому Президент України ініціював підготовку планів перспективного розвитку на найближчі три роки для кожного регіону та громади, які мають стати дорожньою картою до сильної, заможної та щасливої України.

Головною метою сьогоднішнього заходу став аналіз перебігу реформи децентралізації на Чернігівщині, висвітлення ключових досягнень територіальних громад та визначення пріоритетів розвитку на майбутнє.

Виступаючи на засіданні Ради регіонального розвитку Чернігівської області, Президент Петро Порошенко зазначив, що за останні майже п’ять років Україна змінилася та стала на свій шлях розвитку і наголосив на важливості збереження напрацювань у реформуванні країни та їх продовженні.

Він зауважив, що напрямок розвитку був чітко визначений Революцією Гідності і мільйонами людей, які вийшли на майдани з чіткою вимогою інтеграції в Європейський Союз.

-  Ми з моєю командою накреслили чіткий план по цьому шляху і цей план вже зараз приніс переконливі результати: створення армії, підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, яка компенсувала руйнівні наслідки російської агресії, гібридної війни, коли Росія закрила свої ринки для українських товарів і перекрила транзит для українців по доступу на ринки Центральної та Східної Азії, - сказав Петро Порошенко.

Серед досягнень він назвав відновлення економічного зростання, яке відбувається вже більше 12 кварталів поспіль, отримання Томосу про автокефалію і створення Православної Церкви України, що була визнана Вселенським Православ’ям, започатковану Президентом у 2014 році і підтриману українським Урядом та Парламентом децентралізацію, яка має очевидний успіх серед усіх реформ.

-Все це кардинально змінило всю нашу державу. Образно кажучи – на місці гасел і декларацій ми створили надійний фундамент для української держави. Церква є духовним фундаментом. Армія є безпековим фундаментом. Економіка є фундаментом добробуту українських громадян. Наголошую – все це було зроблено під час війни і відсічі російської агресії, - констатував Петро Порошенко.

Однак, зауважив Глава держави, всі п’ять років цей фундамент випробовували на міцність російські війська, російський агресор і безвідповідальні політики всередині держави. Проте, за словами Президента, фундамент вистояв і сьогодні є всі підстави говорити, що України маєшанс стати великою державою вільних, заможних і щасливих людей.

Петро Порошенко висловив тверде переконання, що зазначені кроки треба продовжувати, незважаючи на критику звідусіль.

- Ми маємо нікому не дати зруйнувати все зроблене, все збудоване, не допустити ігор зі свободою і незалежністю України. І для цього нам треба нагадати собі і людям, що ставка в цьому виборі, який нам належить зробити, надзвичайно висока і ціна помилки – також надзвичайно висока, - підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що про будівництво держави і ризики її руйнування українці сьогодні мають нагоду згадати саме на Чернігівській землі, де сьогодні відзначають 300-річчя гетьманської столиці. Адже відбудований Батурин нагадує нам про можливості, які були в України в історії, про розквіт і силу козацької держави. Але він також є нагадуванням про те, що російська імперія в усі часи використовувала усі можливості для того, щоб розшматувати, розділили, ослабити Україну і українців. І про те, яку страшну ціну заплатили українці за чвари, за розколи, за зради полковників, які нібито були українські, а завдання виконували московського царя. І від цих полковників держава і козацтво аж ніяк не були захищені. Саме тому, переконаний Президент, щоб надалі вижити Україна повинна мати сильне військо та зберігати єдність.

Під час свого виступу Глава держави також наголосив, що одним із пріоритетів розвитку держави має бути подолання бідності, яка створює реальні перешкоди на нашому шляху до успішної, заможної, європейської України.

- Подолання бідності – це є точно невідкладне, життєво важливе завдання. Це надзвичайно важливий фронт. Ми мусимо це зробити не тільки заради бідних, але й заради всіх без винятку українців. Адже бідність – це загальнонаціональне приниження. Бідність – це психологічна травма для всього суспільства, гальмо в розвитку всієї держави, - зазначив Петро Порошенко. 

Президент пообіцяв, що на подолання бідності будуть спрямовані його особливі зусилля. Водночас нинішній економічний підйом дає реальні підстави для його плану подолання злиднів, де ключовими чинниками є індексація, монетизація, компенсація і підтримка родин.

Президент наголосив, що сьогодні Уряд прийняв його пропозицію про підтримку багатодітних родин, ухвалив відповідну постанову, яка передбачає, що з квітня – 1699 грн. і до кінця року майже 1800 грн. становитиме виплата на кожну третю і наступну дитину до виповнення їй 6 років.

Також Глава держави нагадав, що рішення про індексацію пенсій було прийнято  ще в 2017 році.У Чернігівській  області  пенсія після перерахунку буде підвищена для 262 тисяч осіб. Середній розмір підвищення пенсій становить 530 грн. Крім того 69 тисяч осіб на Чернігівщині отримають підвищення більше тисячі гривень.

Водночас він зауважив, що найбіднішим пенсіонерам, тим, хто працював прибиральницями чи санітарками, і отримує мінімальну пенсію буде виплачуватися компенсація, яка цього року складе 2410 грн: 1205 грн. у березні і 1205 грн. у квітні.

Глава держави також нагадав про рішення монетизувати субсидії. Відтепер держава не просто даватиме гроші газовим компаніям чи комунальникам. Гроші будуть віддаватися самим споживачам, які можуть самі регулювати обсяги споживання послуг. Сьогодні в Чернігівській області отримають субсидію 142 тисяч домогосподарств. В середньому обсяг субсидії складає 1600 грн. Ці кроки мають на меті забезпечити енергонезалежність держави і енергоефективність.

Глава держави також підкреслив, що підвищено доплату військовим, які знаходяться на передовій, тепер вона становить 12 тис. грн. і 5,5 тис. грн. доплата тим, хто знаходиться на другій лінії. Він також наголосив, що обов’язково буде забезпечено підвищення мінімальної заробітної плати. Президент нагадав, що у 2015 році мінімальна зарплата була 1378 грн., що становило 63 долари. А у 2019 році при середньозваженому курсі 26,6 у гривнях мінімальна зарплата становитиме 4173 грн. і, відповідно, 154 долари.

Окрему увагу у своєму виступі Петро Порошенко приділив новій українській армії. Разом із тим Глава держави висловив занепокоєння той факт, що напередодні виборів армію і суспільство щільно обстрілюють негативом. І для цього ворог використовує увесь арсенал інформаційної війни.

Президент висловив сподівання, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України належно оцінить факти розкрадання та підриву обороноздатності і назве прізвища причетних, щоб ніхто не уникнув відповідальності ані  політичної, ані кримінальної.

- Моє завдання як Верховного Головнокомандувача –  поки армія тримає фронт, захистити її в тилу. Прикрити від політиканів, які паплюжать результати роботи усього оборонно-промислового комплексу. А ще важливо огородити армію і оборонний комплекс від спроб різних ділків та їхніх партнерів на державних посадах розкрадати кошти військового бюджету, - сказав Петро Порошенко та підкреслив, що для цього особливо потрібна нульова толерантність до корупції.

Президент підкреслив, що для посилення обороноздатності країни здійснюється цілий комплекс заходів. Глава держави також повідомив про своє рішення щодо призначення заступником Секретаря РНБО полковника Сил спеціальних операцій Сергія Кривоноса - «людини, яка не один раз засвідчила свою мужність і силу духу».

Глава держави повідомив, що доручив Сергію Кривоносу «захистити армію і оборонний комплекс від недовіри, активізувати переозброєння армії, в тому числі шляхом поглиблення військово-технічного співробітництва з партнерами з країн НАТО».

Петро Порошенко особливо наголосив на важливості підтримки українського війська як гарантії суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Він підкреслив, що за останні п’ять років вдалося створити сучасну, боєздатну, одну з найкращих армій в Європі.

-  І давня, і нова історія вчать нас – щоб вижити Україна повинна мати сильне військо. Армія є не атрибутом, а гарантією державності. Армія є гарантом нашої незалежності, а не папірці меморандумів. Сьогодні ми це чітко знаємо і спираємось на одну з найпотужніших армій Європи, - сказав Президент. При цьому Глава держави підкреслив, що армія не була відроджена, а була створена.

Президент також наголосив, що для нього як для Президента і Верховного Головнокомандувача – армія і безпека держави були, є і точно будуть пріоритетом.

-  Ми у небачено стислий термін не просто відновили, а воскресили армію. Українська армія входить до числа найкращих армій континенту і наші союзники запозичують у нас досвід перемог у гібридній війні, - наголосив Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

Президент підкреслив, що сила війська зростає щодня – українське військо отримує нову зброю українського виробництва, надходять зразки сучасного озброєння та військової техніки від країн-партнерів України, зокрема турецькі БПЛА, які найближчим часом будуть випробувані українськими військовими.

-  Армія звільнила дві третини Донбасу, зупинила ворога і міцно тримає оборону на східних рубежах. Ми тепер маємо перед очима реальні гарантії нашої незалежності – вони у наших воїнах, навчених, озброєних, вихованих на традиціях визвольної боротьби. Вони у сучасному озброєнні, якого раніше просто не було. А найголовніша гарантія сили української зброї – всенародна підтримка армії, - підкреслив Президент.

Глава держави подякував жителям Чернігівщини за підтримку частин ЗСУ, які розташовані на території області і повертаються сюди після виконання бойових завдань.

-  Серед них назву героїчну Першу окрему танкову Сіверську бригаду. А ще на Чернігівщині закладається фахова основа Збройних Сил України. Тут у Десні готує  воїнів  для Сухопутних військ 169-й навчальний центр.  Своєю підтримкою Збройних Сил Чернігівщина вносить важливий внесок у зміцнення обороноздатності нашої країни, - наголосив Петро Порошенко.

Після виступу Президента України учасникам зустрічі був презентований План перспективного розвитку Чернігівської області на 2019 – 2021 роки, основна мета якого — розвиток громад та добробут населення. Перш ніж виокремити основні вектори розвитку регіону у найближчі роки присутніх ознайомили із ключовими показниками, які ілюструють успіхи Чернігівщини у економічній та інвестиційній діяльності, сфері агропромислового розвитку, надання адміністративних послуг, розбудові комунального господарства, інфраструктури та проведення ремонту доріг. Значні досягнення та потужний потенціал має області і в сфері освіти, медицини, культури соціального захисту, енергоефективності.

Загалом у цьому документі узагальнено пропозиції та ініціативи, викладені у більш ніж 500 перспективних проектах, які надійшли з районів та ОТГ області. Планом перспективного розвитку Чернігівщини визначено 5 пріоритетів: якість життя населення, аграрний сектор, малий та середній бізнес, туризм, інновації.

Серед пріоритетних напрямків в перспективному Плані розвитку області –реалізація низки проектів. В медичній галузі — створення на базі обласного онкодиспансеру центру пересадки кісткового мозку, будівництво 21 амбулаторії сімейної медицини із сучасним оснащенням та новим автотранспортом. Крім того, ремонт, модернізація чи будівництво закладів охорони здоров’я передбачено у кожному районі, місті, селі. Серед найбільш масшатбних проектів – ремонт головного корпусу обласної дитячої лікарні, створенння перинатального центру вторинного рівня у м. Бобровиця, реконструкція пологово-гінекологічного відділення у м. Бахмачі.

Основними завданнями в системі освіти на найближчі три роки є формування мережі опорних закладів та філій, створення освітнього середовища Нової української школи, модернізація садочків і шкіл, розбудова спортивної інфраструктури. Для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти планується створення 5 інклюзивно-ресурсних центрів вже цього року.

Оновлена дорожня карта розвитку області передбачає ремонт низки доріг державного та місцевого значення.

До Плану перспективного розвитку включено масштабні економічні та соціальні проекти. Зокрема, реконструкція дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з футболу «Юність», стадіону «Локомотив» у м.Чернігові, будівлі Чернгівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка, створення центру підтримки підприємництва та хабу соціального партнерства на базі Чернігівського обласного молодіжного центру, будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу у м. Ніжині, а також низки футбольних полів зі штучним покриттям у різних населених пунктах.

Разом із тим, учасникам зустрічі були презентовані ключові досягнення Кіптівської ОТГ та м. Чернігова, а також втілені у життя проекти згаданих громад, реалізувати які вдалося завдяки фінансовій децентралізації.

Цього ж дня Петро Порошенко поспілкувався із жителями Чернігова біля Катерининської церкви.

Крім того у ході робочої поїздки до Чернігівської області Президент України Петро Порошенко відвідав «Гетьманську столицю» місто Батурин, що на Бахмаччині.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
за повідомленням Офіційного інтернет-представництва Президента України

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company